Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


betegségek

 

A helytelen, vagy nem éppen kellő figyelemmel történő állattartás során sajnos kialakulhatnak kedvenceinknél különböző megbetegedések. A betegségek időben való felismerése sorsdöntő lehet sok esetben.  Nagyon fontos a megfelelő higiéniás szabályok betartása. Ha frissen vásárolt állatot viszünk haza a már meglévő állatunk mellé, akkor pár hétre helyezzük karanténba, mert számtalan betegséget hozhatnak magukkal.
Abban az esetben, ha kedvencünk bágyadt, túlzottan ráncos, hetekig nem eszik, nehezen veszi a levegőt vagy esetleg hány, azonnal forduljunk állatorvoshoz. Ha semmilyen tapasztalattal nem rendelkezünk a hüllők betegségeinek és kezelési módjainak terén, akkor ne próbálkozzunk házilagos, saját kezű gyógyításukkal!

 A tályog
A tályogok kialakulásának okai legtöbb esetben sérülésekben keresendők. A tályogokat ezeken a sérüléseken keresztül az állat szervezetébe bejutó baktériumok okozzák, melyek gennyesedést idéznek elő.


Műtét előtt

Ha nem kezelik időben, akkor a vérkeringéssel egyéb szervekhez is eljutnak ezek a baktériumok, így egészséges szervekben okoznak elváltozásokat, megbetegedéseket. Abban az esetben, ha felmerül az állaton a tályog gyanúja, azonnal forduljunk orvoshoz. Az állatorvos a gennyes részt felnyitja, kitisztítja. Esetenként antibiotikumos kezelést is alkalmazhat. A gyógyulás teljes folyamata alatt az állatot célszerű steril körülmények között tartani.

 

 


Műtét után

 Metabolikus csontbetegség (MBD)

MBD= metabolikus csontbetegség, összefoglaló név olyan hiánybetegségre, aminek okozója az ásványi anyagok vagy napfény hiánya. Anyagcserével kapcsolatos betegség.
A betegség kiváltó okai: Leginkább a kálcium, D vitamin és foszfor hiánya váltja ki. Nem megfelelő étrend, napozás, vagy direkt napfény hiánya is okozhatja.
Tünetei: Csomók a láb hosszúcsontjainál, a farok tövénél és gerincnél. Előfordulhat az állkapocs felpuhulása vagy épp megkeményedése. Tünet még a furcsa, imbolygó járás, a nehezebb mozgás, a pihenés közbeni remegés, hirtelen megrázkódások.
Kezelés: napfürdő, megfelelő diéta, ásványi kiegészítők, vitaminok adása.
Az alacsony D-vitamin-szint fokozza a csonttörés esélyét.

Gombák


Fonalas gomba a vállon


Dermatophytonoknak nevezzük a bőr felső rétegeiben megtelepedő és szaporodó bőrgombákat. A bőrgombák a felhám rétegei és sejtfalai közé juttatják mikroszkópikus fonalaikat, és a szöveti nedvekkel táplálkoznak. Kiváltó oka lehet a túl párás környezet, melyben fertőző mikroorganizmusok találhatók. Ha a gombásodás gyanúja felmerül, és több állatot tartunk együtt egy helyen, akkor a beteg egyedet azonnal távolítsuk el a többitől, és a helyét fertőtlenítsük. Mindenképpen érdemes állatorvoshoz fordulni, mert egy nem szakértő gazdi nem tudhatja milyen gombásodással van dolga.


Baktériumok

A baktériumok által kiváltott megbetegedések oka általában az ellenálló képesség csökkenésében keresendők. Olyan tényezők váltják ki, mint a stressz, a szállítás, a hideg környezetben való tartás, vagy valamilyen sérülés, seb. A baktériumok okozta megbetegedéseknél célszerű a kórokozót laboratóriumi vizsgálat és kitenyésztés alá vetni. Ezeket a fajta betegségeket általában antibiotikummal gyógyítják. A Micrococcus baktériumok duzzanatokat, daganatokat okozhat általában a farok tájékán.
A Mycobacterium thamnopheos a  TBC betegségért felelős, mint ahogy a Mycobacterium poikiothermorum is. A TBC következtében megbetegszik az állat tüdeje, mája és egyéb belső szervei. Sajnos a legtöbb TBC-vel fertőzött állat elpusztul.

Fekélyes szájgyulladás

Ha leguánunk nem eszik, vagy csak nehezen vesz magához táplálékot, és a száj nyálkahártyáján sárgásfehér lerakódások találhatók, valamint gennyes tályogszerű duzzanatok tapinthatók ki az állkapcsán, akkor alapos gyanúja lehet a fekélyes szájgyulladásnak. Kezelését bízzuk állatorvosra, aki valószínűleg antibiotikumos kezelést fog előírni. Fekélyes szájgyulladás esetén jót tesz a terrárium hőmérsékletének emelése.

Légúti fertőzések

Abban az esetben, ha állatunk hideg helyen tölt el hosszabb-rövidebb időt, előfordulhat hogy légúti fertőzése lesz. A fertőzést baktériumok is kiválthatják. Ilyenkor az állat orrából folyadék távozik, nehezen veszi a levegőt, szinte szörcsög, mint mi emberek nátha esetén. Ezt a betegségek könnyen elkerülhetjük, ha a megfelelő hőmérsékletet biztosítjuk a terráriumban. Ha úgy látjuk, állatkánk csak enyhe tüneteket produkál, akkor megpróbálkozhatunk egy meleg helyen kamillás inhaláltatással.  Természetesen súlyos esetben orvos beavatkozása szükséges.

 Bélfertőzések

Férgek
Ha vadon befogott állatot viszünk haza, akkor előfordulhat, hogy valamilyen féregparazitát is magával hoz. Ha azt látjuk rajta, hogy hirtelen lesoványodik vagy bágyadt lesz, akkor alapos gyanúnk lehet arra, hogy valamilyen belső élősködője van. Ez lehet fonalféreg, métely vagy galandféreg. Bárhol megtelepedhetnek az állatban a bőrétől kezdve a májáig, de általában az emésztőrendszerében. Ilyen esetben parazitológiai vizsgálatot kell végezni.

Egysejtű élősködők
Gyíkokban ritkán okoznak megbetegedést ezek a bélben élősködő paraziták, de sajnos léteznek esetek amikor ez bekövetkezett. Általában metrodinazol tartalmú gyógyszerekkel kezelhető.

 Amőbák
Ezek olyan protozoák, amelyek a beleket betegítik meg, és járványokat okozhatnak. A leggyakrabban az Entamoeba invadens nevű kórokozó betegíti meg az állatot, mely az amoebiasis nevű betegséget váltja ki. A gyíkoknál sajnos nagyon magas halálozási aránnyal jár ez a betegség, a vastagbélbe jutva a bélfalat károsítja, amiből véres vastagbélgyulladás alakul ki pár napon belül. Mivel a bélfal sérül, ezért más bakteriális fertőzés veszélye is fenn áll. Lefolyását tekintve hányással és gyomornedv felöklendezésével járó betegség, véres széklettel párosulva.

 Külső élősködők


A külső élősködők közé soroljuk a kullancsokat és az atkákat. A kullancsokra egy módszer létezik, szépen egyenként el kell távolítani őket.
Az atkák szabad szemmel nehezen észrevehető alsóbbrendű állatok. Általában 4 pár lábuk van. A bőr felső hámrétegével táplálkoznak. Atkák ellen rendkívül jól védekezhetünk Frontline spayvel. Az állatot kivesszük a terráriumból, kifújjuk vele a helyét, kb. fél órát szellőztetünk utána. Amikor az alkohol már elpárolgott és nem érezzük a szagát, visszahelyezhetjük az állatot a terráriumba. Ha a leguánon is atkákat látunk, akkor egy vattapamacsot itassunk át a sprayvel és töröljük át a testét. Vigyázzunk, az állat szemébe és szájába ne kerüljön!Egyesek javasolják molyirtó behelyezését pár napra, mi ezt inkább nem ajánljuk, mert a molyirtók vízben oldódva mérgezőek lehetnek.

                                                           Atka a tüskék között
Ha nehezen vedlik...

A Zöld leguán vedlése szakaszos. Ez azt jelenti, hogy nem egyszerre válik meg a levedlett bőrtől, mint pl. a kígyók, hanem a különböző testrészek más-más időpontban vedlenek le. De sajnos sokszor találkozhatunk azzal a problémával, hogy a bőr nem akar elválni az állat testétől. Ennek következtében betegségek alakulhatnak ki. Többféle megoldás létezik, amivel segíthetünk állatunkon. Például betesszük egy langyos fürdőbe, és kb. negyed óra múlva a felpuhult bőrt egy csipesz segítségével eltávolítjuk. Kamillás vízzel való spriccelés is segíthet sok esetben.

Égési sérülések

Égési sérüléseket okozhatnak a gondatlanul elhelyezett lámpák vagy talajfűtők. Ilyen esetben legjobb, ha Hyperol-tablettás oldattal fertőtlenítjük a sebet. A jódos készítményeket kerüljük. Az égési sebekre hatásos megoldást nyújthat néhány Aloe Verát tartalmazó krém, vagy spray. Súlyos esetben orvoshoz kell fordulni.

Hemipenis vagy kloaka előesés

A leguánok párzását követően előfordulhat, hogy a hím egyed nem tudja nemi szervét visszahúzni. Ilyenkor a szövetek megnagyobbodnak, a nyálkahártya kiszárad és elhal. Ilyen esetben sürgős állatorvosi beavatkozásra van szükség. Ha nem sikerül a nemi szervet helyreállítani, akkor már csak a csonkolás a megoldás.

A köszvény

Rendkívül gyakran előforduló betegség. Mivel a Zöld leguán kizárólag növényevő állat, ezért az állati eredetű táplálék adása váltja ki náluk ezt a betegséget. Természetes élőhelyükön semmilyen állati eredetű táplálékot nem vesznek magukhoz, viszont fogságban sajnos előszeretettel fogadják az ilyesfajta étrendet. Az állati eredetű táplálékoknak rendkívül magas a fehérjetartalmuk, melytől az állatok gyors növekedésnek indulnak. A hüllőkben a bevitt fehérje húgysavra bomlik le, amely kikristályosodva fehér anyagként távozik a szervezetből a vizelettel. Sok olyan fehérje van, amelyeknél a vesék nem tudnak elég húgysavat kiválasztani, ezért ezek a savak a szívizomban, a vesében és az izületekben rakódnak le.  A tünetek már 3 éven belül észlelhetők, melyek általában szívelégtelenség, mozgásszervi zavarok vagy veseelégtelenség. Ha ezek a betegségek már kialakultak, akkor az állatok pár hónapon belül elpusztulnak. Gyógymódja nincs, csak a megelőzéssel tudjuk elkerülni.

Vesebetegség

A Zöld leguánnál vesebetegség okozója lehet a nem megfelelő páratartalom, és a nem optimális étrend (kálcium-foszfor arány!). A vesekárosodás tünete lehet az étvágytalanság vagy a hasi tájék felpuffadása. Ha ezek a tünetek felmerülnek, és nem visszük azonnal állatorvoshoz, akkor az akár végzetes körülményekkel is járhat. Az állatorvos ellenőrizni fogja a kálcium és foszfor arányt az állatnál, és ennek megfelelően fogja a gyógyítást megkezdeni. Ha a betegséget még időben felismerjük, akkor a helyes étrend összeállításával és a páratartalom optimalizálásával megkezdődhet a gyógyulás.

 
 

 

ProfilképUtolsó kép


Elérhetőség


Archívum

Naptár
<< Október / 2018 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 80638
Hónap: 1089
Nap: 36