Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


táplálkozás

 

Ahhoz, hogy kedvencünk hosszú éveki

g társunk maradjon, tisztáznunk kell néhány dolgot a táplálkozásukkal kapcsolatban. Mindenekelőtt tudnunk kell, hogy a hüllők - ezen belül a gyíkok - többsége ragadozó életmódot folytat. A többi gyíkféle mindenevő. De csak kevés akad köztük, amelyik kizárólag növényi eredetű táplálékot fogyaszt. A legfontosabb, amit soha ne tévesszünk szem elől az, hogy a Zöld leguán KIZÁRÓLAG NÖVÉNYEVŐ állat. Már idejétmúlt leírások és szakkönyvek szerint a Zöld leguán állati eredetű táplálékot is magához vesz, de mi ezzel ne foglalkozzunk, mivel ezeket a feltevéseket mind a mai napig semmi nem támasztja alá. Számukra az állati eredetű táplálék adása TILOS, mert rengeteg betegség kiváltó oka lehet, amely akár az egyed pusztulásához is vezethet. Az állati eredetű táplálékba nem csak a különböző bogarak, kisemlősök tartoznak, hanem az olyan élelmiszerek is, melyek állati eredetű fehérjéket tartalmaznak. Ide sorolható a tojás, túró, tej, felvágottak, stb. Tehát minden, ami nem zöldség, gyümölcs, vagy lombféle. Természetesen kerülendők a konzervek is, hiába veszünk kedvencünknek körtebefőttet, az abban lévő tartósítószerek sem nekik valók. Szénhidrát tartalmú ételeket se tálaljunk nekik.  Egy dolog legyen mindig a szemünk előtt. Képzeljük el állatainkat természetes élőhelyükön, a fák lombkoronája között, amint békésen legelésznek a levelekből. És utána képzeljük el ugyanezeket az (kifejezetten fán lakó életmódra termett) állatokat,
miközben a földön rohanva üldöznek egy kis pockot vagy más gyíkot.
Ez utóbbi rájuk nézve elég morbid gondolatnak tűnik.

Gondosan összeválogatott menü ínyenceknek

Tehát mindenképpen természetes friss zöldséget, gyümölcsöt, lombleveleket, virágokat adjunk neki, és törekedjünk arra, hogy ezek a táplálékok permetszermentes, tiszta helyről kerüljenek az állatok elé. Csak friss, tisztára mosott zöldeket adjunk, még akkor is, ha saját kertünkből gyűjtöttük.

 

 

A Zöld leguánt a bélcsatornájában lévő szimbionta erjesztő baktériumok segítik a cellulóztartalmú táplálékok lebontásában. Ez a baktérium az újszülött egyedekben még nem található meg, ehhez úgy jutnak hozzá, hogy vagy talajdarabokat fogyaszt, vagy felnőtt társai ürülékét eszi meg. Azonban a fajtársak ürülékének fogyasztása fogságban veszélyekkel jár, mert különféle betegségeket terjeszthetnek. A mérgező növényekkel nagyon vigyázzunk, bármi új, számunkra ismeretlen növényfélét szeretnénk adni nekik, előtte tájékozódjunk arról, hogy ezek nem veszélyesek e állatunkra. Bár a mérgező növények többségét általában ügyesen felismerik, azért nem árt az óvatosság. Azoknak a növényeknek a listáját, amiket soha ne adjunk nekik, itt találhatod:
Mérgező növények listája

Fontos megjegyeznünk, hogy mivel fán lakó állatokról van szó, a Zöld leguán táplálékának nagy részét levelek teszik ki. A zöldségek és a gyümölcsök csak 20%-ban fordulnak elő "étlapjukon".  A gyümölcsök közül a barackfélék, sárgadinnye és a banán külön említendő, mivel ezek csak ritkán és kis mennyiségben adhatók. Ennek oka, hogy ezeknek a gyümölcsöknek nagyobb a foszfortartalma, mint ami ideális a gyíkok számára. A táplálék kálcium-foszfor arányára mindig nagyon ügyeljünk. Ha a felkínált táplálékban nagyobb arányban van jelen a foszfor, akkor a kalciumhasznosítás romlik és a szervezet kivonja a kálciumot saját raktáraiból, vagyis a csontokból. A K betűvel kezdődő zöldségek is kerülendők, mert puffasztanak. Ugyanakkor a burgonya sem ideális, mivel keményítő van benne.Fiatal állatok számára összeállított menü
 
Ha leguánunk még kicsi, akkor a leveleket tépjük apróra, a gyümölcsöt és zöldséget lehetőleg reszelve adjuk neki. Később már elég kisebb darabokra vágni. Lehetőség szerint minél változatosabban etessük, minden alkalommal többféle zöld kerüljön a tányérjára. Előfordulnak válogatósabb példányok, ilyenkor alkalmazzuk azt a trükköt, hogy kedvenc táplálékával alaposan összekeverjük azt, amit nem szeret, így talán nem csak a kedvenceit fogja kiválogatni.
 


A leguánok többsége különösen szereti a salátaféléket, azonban ennek a növénynek nagyon nagy a sótartalma, és túl sok vitamint nem tartalmaz. Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem adhatunk nekik salátát, csak ne ez tegye ki étrendjük nagy részét. A növényekben lévő felesleges sót a leguán szervezete kiválasztja és tüsszögéssel válik meg tőle. Ha terráriumunk üvegén apró fehér pöttyöket fedezünk fel, akkor semmi okunk a pánikra, csupán csak annyit jelent, hogy állatunk a felesleges sótól vált meg.
Minden nap friss zöldeket tálaljunk fel neki, az el nem figyasztott táplálékot távolítsuk el a terráriumból. Nagyon fontos a tiszta friss ivóvíz biztosítása is, melyet minden nap cseréljünk.

Nem árt, ha állatunkat ellátjuk speciálisan leguánok részére összeállított vitaminkészítményekkel. Ezek közül tudjuk ajánlani a Korvimin ZVT +Reptil, Sera Reptimineral H, Beaphar Reptile Minerals készítményeket, melyeket állateledel üzletekben vagy állatpatikákban szerezhetünk be. A Korvimin Zvt+Reptillel minden nap szórhatjuk az ételüket. Figyeljünk nagyon az adagolásra! Ha nagyon változatosan etetjük állatunkat, akkor elég 2-3 naponta használni a vitamint.


                                           Vitaminok


Tápok

Kaphatók különböző étrendkiegészítő tápok is, mint pl: Sera Raffy Vital, Sera Raffy Mineral, JBL Iguvert, T-Rex Iguana Dry Formula. Ezeket a nap bármelyik szakában adhatjuk külön, vagy a táplálékohoz hozzákeverve. A leguánok többsége nehezen barátkozik meg a tápokkal, de érdemes kísérletezni vele. Ha kis kedvencünknél betartjuk ezeket az alapvető szabályokat és helyesen tápláljuk őket, akkor hamarosan nagy, életerős és egészséges kedvencekké válnak, amikben sokáig örömünket lelhetjük.


Amiket adhatunk kedvencünknek, a teljesség igénye nélkül:

Levelek:
pitypanglevél, kelbimbó, reteklevél, szőlőlevél, tyúkhúr, útilapu, útifű, (széles és keskenylevelű egyaránt) százszorszép, árvácska, nefelejcs, lóhere, lucerna, csalán, árvacsalán, málnalevél, eperlevél, eperfalevél, céklalevél, sárga és fehérrépa levele, karfiollevél, kelbimbólevél, kapor, rózsa friss hajtása, ruccola, stb.

Fűszernövények:
lestyán, majoránna, kakukkfű, zsálya, bazsalikom, oregano, petrezselyem, zeller, stb.

Gyümölcsök:
körte, alma, görögdinnye, eper, málna, kiwi, szőlő, szilva, avokadó, mangó, egres, ribizli, szőlő, szeder, ananász, cseresznye, meggy, mandarin, narancs, (citrusfélék csak ritkán és kis mennyiségben adhatók)stb.

Virágok:
muskátli virágja, árvácska virágja, rózsa virágja, pitypangvirág, stb.

Zöldségek:
paprika, sütőtök, uborka, cukkíni, patisszon, retek, brokkoli, sárgarépa, fehérrépa, stb.


Csírák:
búzacsíra, lucernacsíra, brokkolicsíra, kukoricacsíra, retekcsíra,  brokkolicsíra, vöröskáposzta- csíra, lencsecsíra, napraforgócsíra, mustárcsíra. A csírák 2 és 8 fok között maximum 8 napig tarthatók el. Ablakpárkányon hajtathatunk még zöldborsót is, melynek zsenge levelei szintén remek csemegének számítanak állatunk részére.

A képen látható vetésre és csíráztatásra alkalmas magból kálciumban gazdag mustár nevelhető


 

A zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök tápanyag- és C-vitamin tartalma az alábbi oldalon tekinthető meg: Tápanyagtáblázat

------------------------------------------------------------------

Kinga és Robi 2 és fél éve élnek együtt Bendegúz nevű hím leguánjukkal, az ő tapasztalataikat olvashatjátok lejjebb.

Sziasztok!
Két dolgot szeretnénk leírni a táplálkozással kapcsolatban:

A könyvekből, lapokból, kisebb kiadványokból származó szakirodalmi leírások rövid, tömör összefoglalása, ill. saját tapasztalataink összegzése.
Sajnos Magyarországon igen kevés fellelhető írás van erről a témáról, ha valamelyik könyv említi is a Zöld leguánokat, szinte mindig csak általánosságokat ír vagy más fajokkal együtt felületesen érinti a mi kedvenceinket.
Na, de térjünk a lényegre!
Nos amiket mi összeszedegettünk és itt kimondottan a szakirodalomra gondolunk az a következő:
Az ( iguana iguana )Zöld leguán az élőhelyén kizárólag lomb és növényevő. Főként zöld növényeket fogyaszt vagy a fák leveleit, de a gyümölcsöt sem veti meg.
Ez sokban függ az élőhelyétől.Inkább lombevő, de ha a közelben sok a gyümölcs abból is sokat el tud fogyasztani. Fogságban hajlamos mindent megenni, de ha jót akarunk kedvencünknek, a következőket adjuk neki: pitypang, szőlő, málna levél, vöröshere, lóhere, árvacsalán, útilapu, tyúkhúr, zsálya, lucerna, retek és karalábé levél.
Ha tudjuk, ezeket magunk gyűjtsük össze a környezetünkből és csak jó alapos mosás után adjuk állatkánknak, gyümölcsből kevesebbet adjunk. Az arány 80% zöld, 20% gyümölcs legyen.
Gyümölcs lehet: uborka, cukkíni, alma, körte, szőlő, paprika, eper, szilva. A banánt és az őszibarackot kerüljük, mert magas a foszfor tartalmuk. Lehet ugyan ellensúlyozni kalciummal gazdag élelemmel, pl. pitypang, de szerintem ne adjunk nekik(de ez csak a mi véleményünk).  Az írásokban fellelhető még állati fehérjék adása, de tudnunk kell, hogy nincs rá  semmi bizonyíték, hogy a vadon élő állatok fogyasztanának ilyet, így minek is adnánk kedvenceinknek. Nagyon fontos még a vitaminok ásványi anyagok pótlása főleg télen,  hiszen ilyenkor alig van olyan növény amit saját kezűleg szedhetünk nekik és megfelelő a vitamin ill. ásványi anyag tartalmuk. Ezért valamilyen vitamin készítményt mindenképp adjunk, amely pótolja az élelem hiányos vitamin tartalmát. Nyáron fontos a napoztatás ha van rá lehetőség. Napi egy-két órát napoztassuk mert ez nagyon fontos a vitamin felhasználás szempontjából.
Nos ez a rész a fellelhető irodalmon alapult.

Most lássuk saját tapasztalatainkat:
Két és féléve neveljük leguánunkat, nekünk ő a legszebb példány, persze mi elfogultak vagyunk. Mikor megvettük Bendegúzt, még bébi volt. Alig evett valamit, mi sem értettünk hozzá annyira, így a fő elesége saláta volt, ami nem túl jó, mert alig van tápanyagtartalma, sok a só benne és állandóan tüsszögött, mivel így távolítja el a felesleges sót  a szervezetéből. Tehát a saláta nem a legjobb élelem a számára! Később próbáltuk a pitypangot, amit magunk szedtünk. Ez ment is egy darabig, aztán ráunt és nem akarta megenni. Ekkor jött a lóhere szezon az is jól ment, de rá kellett jönnünk, hogy Bendi nem nagyon követi a papírformát. Azt eszi meg, amihez kedve van..
Ma már szinte mindent megeszik, szépen meg is nőtt, főleg az utóbbi időben mióta rájött, hogy ő egy leguán, és növényevő.
Pl. egy napi menü: 3-4 nagy karalábélevél, lóhere, pitypang, reteklevél, 2szem szőlő (mag nélkül), sárgarépa vegyesen. A szőlőt mi váltogatjuk: cukkíni, alma, paprika, uborka. Hetente kétszer kap KORVIMIN-ZVT-t. Ezzel jó alaposan megszórjuk az ebédjét, kb.1kávéskanál fele, de ez súlyfüggő. Bendegúznál még ennyi a napi adag. Az egyetlen táp amit megeszik a T-REX-től, a hibiszkuszos dry formula. Viszont ezt annyira szereti, hogy szinte minden nap ez a vacsora. Mindig van friss vize,főleg a táp után szokott inni mert az száraz.
Nos remélem segítettünk nektek a táplálkozással kapcsolatban és sok örömet találtok majd jól táplált és egészséges házi sárkányotokban.
Ha további kérdéseitek vannak, megtaláltok minket itt a LeguánVilágban.

 

 
 

 

ProfilképUtolsó kép


Elérhetőség


Archívum

Naptár
<< Október / 2018 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 81663
Hónap: 1016
Nap: 29